News

Malaysia Kehilangan Aset O&G di Laut China Selatan

Malaysia dijangka akan kehilangan aset minyak dan gasnya…

Perdebatan dan pertikaian yang berterusan mengenai perairan wilayah Laut China Selatan (LCS) kini telah meningkat ke tahap di mana Malaysia dijangka akan kehilangan aset minyak dan gasnya di rantau ini.

Sebagai salah satu penyumbang ekonomi utama kepada negara, Malaysia tidak mampu kehilangan aset ini dan menjadi suatu keperluan untuk Malaysia bertindak secara agresif sekarang dan mempertahankan aset minyak dan gasnya di rantau LCS berbanding mengambil pendekatan ‘diplomasi berlembut’ terhadap situasi itu.

Terdapat kebimbangan besar bahawa Malaysia mula mengambil pendekatan ‘berhati-hati’ yang sama yang telah dilaksanakan oleh jiran kita di Indonesia untuk memastikan hubungan perdagangan China dengan Malaysia terus makmur dan kerisauan bahawa Malaysia akan menghadapi cabaran perundangan yang mencabar terhadap tuntutan Nine Dash Line daripada kerajaan China.

Ini telah pun dibuktikan menyimpang daripada kebenaran kerana walaupun China tidak mempunyai sebarang tuntutan besar menggunakan alasan itu, mereka tetap meneruskan aktiviti ketenteraan di rantau ini bagi menjamin tuntutan mereka ke atas kawasan dalam wilayah LCS.

Ada juga yang mencadangkan mungkin China kini telah mendapat kelebihan di rantau ini bukan sahaja dengan mempunyai kehadiran tentera yang unggul dalam LCS tetapi juga dengan mengambil taktik buli dengan memberi gangguan berterusan dan tekanan ketenteraan untuk menakutkan negara lain daripada bertindak menentang mereka.

Apakah pilihan yang Malaysia ada sekarang untuk memastikan aset kita dilindungi? Pertama, kita tidak boleh mengalah dan perlu terus berjuang keras menentang kesahihan tuntutan Nine Dash Line daripada kerajaan China.

Laporan telah pun membuktikan bahawa terdapat usaha daripada kerajaan China untuk menyembunyikan sebarang bukti yang berkaitan kesahihan tuntutan Nine Dash Line, termasuk bukti dokumentasi dan peta kawasan yang menyokong tuntutan ini.

Ini adalah antara banyak lagi kes yang kukuh untuk dibuktikan kepada masyarakat antarabangsa dan sekali gus menjamin kedudukan undang-undang Malaysia dalam perkara ini.

China seharusnya faham bahawa dari segi undang-undang, dakwaan mereka tidak mempunyai alasan munasabah dan dengan itu China memastikan bahawa kawasan minyak dan gas Malaysia yang terkandung dalam Nine-Dash Line sengaja dibuat tidak jelas bagi mewajarkan tuntutan daripada kerajaan China ke atas sumber asli LCS yang luas.

Jika Malaysia tidak berhati-hati, negara ini akan menjadi mangsa di mana sumber asli terbesarnya diambil oleh kuasa besar yang berusaha untuk mengembangkan tuntutannya terhadap sumber asli. Walaupun pada hakikatnya, Malaysia tidak dapat menandingi kekuatan China, namun Malaysia tidak seharusnya mengikut tuntutan China.

Malaysia, bersama-sama dengan pemimpinnya, harus terus lantang dalam menyuarakan tindakan China yang menyalahi undang-undang apabila mereka mendakwa hak mereka ke atas LCS dan terus memegang hak undang-undang Malaysia ke atas perairan wilayah LCS.

Malaysia tidak boleh terus dimalukan dengan China yang mengambil kesempatan terutamanya mengenai aset minyak dan gasnya.

Most Popular

To Top