JAIM Akan Mulakan Ops Harian Untuk Pastikan Tiada Orang Yang Meninggalkan Puasa! - The Coverage Edisi BM
Berita

JAIM Akan Mulakan Ops Harian Untuk Pastikan Tiada Orang Yang Meninggalkan Puasa!

JAIM, Jabatan Agama Islam Melak, telah merancang untuk menjalankan operasi setiap hari untuk memastikan tidak meninggalkan puasa mereka. Pada bulan Ramadhan, mereka ingin memastikan bahawa tiada siapa yang melakukan jenayah makan, merokok atau minum di khalayak ramai pada siang hari.

Menurut ketua unit operasi Bahagian Penguatkuasaan JAIM Noraminuddin Aziz, lima atau enam pegawai JAIM akan menjalankan pemeriksaan mengikut jadual di tempat yang mereka mengesyaki merupakan “hot spot” bagi umat Islam yang membuat keputusan untuk meninggalkan puasa! Begitu juga, mereka yang ditangkap akan diberikan saman dan kemudian mereka dikehendaki melawat JAIM untuk siasatan. Siasatan akan diadakan di bawah kod Kesalahan Syariah, untuk menjual dan makan makanan semasa bulan Ramadhan di siang hari.

Islam yang didapati memakan apa-apa: termasuk minum atau makan di tempat-tempat awam juga boleh didakwa dengan hukuman denda maksimum RM1,000 atau penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya. Bagi kesalahan merokok tembakau atau rokok pada siang hari, mereka akan dikenakan denda sehingga RM500 atau penjara sehingga tiga bulan.

Buat masa ini, dia mahu kerjasama daripada kedai-kedai makanan untuk tidak menjual makanan terlalu awal semasa Ramadhan kerana ini akan mempengaruhi mereka untuk makan. Katanya, beliau tidak mahu mereka yang tidak puasa untuk tidak menghormati orang lain yang berpuasa pada bulan itu.

Terima kasih, JAIM!

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top