Mekah Dilanda Ribut Petanda Buruk? - The Coverage Edisi BM
Islam

Mekah Dilanda Ribut Petanda Buruk?

“Mereka yang memang sakit hati dengan PAS tanpa pertimbangan akal yang waras terus menganggap ia bala Allah S.W.T kepada PAS.”

Demikian reaksi segera PAS berhubung tindakan penyokong Pakatan Harapan mengambil kesempatan mewar-warkan insiden sebuah khemah di muktamar parti itu tumbang akibat ditiup angin kencang semalam sebagai bala Allah S.W.T.

PAS dalam satu kenyataan media berhubung insiden itu berkata, Allah menguji hambaNya dengan pelbagai ujian termasuk ribut sama ada hambaNya yang soleh atau tidak.

“Makkah khususnya Masjidilharam acapkali juga dilanda ribut. Adakah ia menandakan sesuatu yang buruk? Bersabarlah wahai mereka yang sedang diuji.

“Bagi orang mukmin, ia hadapi ujian itu dengan sabar, lantas ia mendapat pahala. Bagi orang yang tidak mukmin, ribut dan derita orang lain menjadi modal untuknya melepaskan nafsu geram,” kata kenyataan itu malam tadi.

Penyokong Pakatan Harapan sejurus insiden yang mencederakan beberapa petugas PAS itu berlaku mewar-warkan di media sosial tragedi itu berlaku disebabkan bala yang Allah S.W.T turunkan ke atas PAS kerana mengecam Pakatan Harapan.

Pakatan Harapan merupakan sebuah gabungan parti pembangkang yang diketuai parti sekular DAP dan dianggotai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN).

Presiden PAN, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu malah mengeluarkan satu kenyataan yang diragui keikhlasannya dalam menzahirkan simpati terhadap insiden itu.

“Kejadian tidak disangka-sangka, angin ribut yang melanda Kedah dan turut melintasi Batu 9, di mana kawasan Muktamar Parti Islam sedang berlangsung sehingga ada kerosakan dan kecederaan, sangat mengejutkan kita semua.

“Ujian daripada Allah berlaku kepada sesiapa jua mengikut takdir dan kehendakNya. Sebagai orang Islam, kita perlu redha dengan ketentuan dan sedikit ujian ini,” katanya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top