Kosmetik Qu Puteh Diharamkan Oleh Kementerian Kesihatan Kerana Mengandungi Bahan Beracun! - The Coverage Edisi BM
Berita

Kosmetik Qu Puteh Diharamkan Oleh Kementerian Kesihatan Kerana Mengandungi Bahan Beracun!

“Qu Puteh Qu Puteh baru la putih”

Menurut The Star salah satu produk paling laris Dr.Vida, Qu Gebu AP Krim Star, telah diharamkan oleh Kementerian Kesihatan atas alasan isu keselamatan.

Ia telah dinyatakan baru-baru ini oleh Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah bahawa Pharmaceutical Peraturan Agensi Kebangsaan menggesa orang ramai untuk BERHENTI menggunakan beberapa produk kosmetik kerana didapati mengandungi racun.

Night Glowing, Glowing Speed Gold Day Cream, Glowing Speed Gold Night Cream, Nour Ain Night Cream dan Royal Expert Whitening Cream, kesemuanya dikatakan mengandungi merkuri.

Mereka juga menemui bahan Hydroquinone dan tretinoin dalam Qu Gebu AP Krim dan Night Glow, di mana kedua-dua bahan yang memerlukan pendaftaran dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya segelintir orang boleh menggunakan produk farmaseutikal itu.

Ianya dinyatakan bahawa hydroquinone menyebabkan kemerahan kulit, ketidakselesaan, perubahan warna, hipersensitiviti dan meningkatkan risiko mendapat kanser kulit!

Dan tretinoin hanya boleh digunakan di bawah pengawasan perubatan kerana ia menyebabkan kemerahan kulit, ketidakselesaan, sensasi rasa pedih, mengelupas kulit dan meningkatkan sensitiviti kulit kepada cahaya matahari.

Jika ini telah menimbulkan kebimbangan anda kepada jenis kosmetik yang anda telah menggunakan … maka adalah lebih bijak untuk menyemak bahan-bahan di sini: http://npra.moh.gov.my/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top