10 Perkara Yang Patut Anda Buat Selepas Dapat Keputusan SPM - The Coverage Edisi BM
Lifehack

10 Perkara Yang Patut Anda Buat Selepas Dapat Keputusan SPM

Kepada mereka telah menerima keputusan SPM mereka, tahniah! Mungkin ada daripada anda tertanya-tanya apa yang perlu anda lakukan selepas menerima keputusan SPM anda?

Jangan bimbang, berikut kami yang mungkin berguna buat anda.

10 PERKARA PATUT BUAT SELEPAS SPM

1. Tentukan kolej pembelajaran

Perkara yang paling biasa anda akan dengar daripada ahli-ahli keluarga anda atau makcik yang ingin tahu keputusan SPM dari anda. Mungkin ada yang merancang untuk melanjutkan pengajian dalam jurusan yang anda minati di kolej tertentu.

Anda perlu melanjutkan pelajaran jika anda berminat dan tidak membiarkan apa-apa menjadi halangan anda daripada melakukan apa yang anda suka, tetapi jika anda terpaksa belajar subjek anda tidak suka, pastikan ibu bapa anda tahu bahawa belajar sesuatu yang anda tidak suka hanya akan menjadi penghalang.

2. Sertai alam pekerjaan

Jika anda tidak minat untuk belajar lagi, anda boleh mengambil jalan keluar dengan bekerja sepenuh masa atau separuh masa. Ini akan membawa anda kepada pendapatan dan anda tidak perlu menjadi ‘biawak’ di rumah, alam pekerjaan juga memberi anda beberapa pengalaman kehidupan sebenar yang tiada di sekolah.

Apabila anda seorang pelajar, anda sentiasa diberi wang elaun oleh ibu bapa anda untuk berbelanja untuk keperluan harian anda. Tetapi jika anda mula bekerja anda akan mendapat gaji anda sendiri dan kemudian membantu meringankan beban ibu bapa, dan jika anda mendapat lebih dari mencukupi, anda juga boleh berbakti kepada ibu bapa anda juga!

3. Tingkatan 6

Tingkatan 6 adalah pilihan jika anda menyahut cabaran untuk belajar 2 tahun lagi di sekolah. Tingkatan 6 umumnya persediaan anda untuk masuk ke universiti, sudah tentu menyertai kolej anda boleh ke universiti juga, tetapi sijil Diploma kolej mengambil masa kira-kira 3 tahun dan Tingkatan 6 hanya 2 tahun. Pilihan adalah terpulang kepada anda kerana subjek anda adalah berbeza juga. Bincanglah dengan kaunselor sekolah anda jika anda berminat untuk menyertai Tingkatan 6.

4. Berehat di rumah

Selepas 12 tahun berturut-turut belajar di sekolah, anda mungkin mahu bercuti seketika. Mungkin anda sedang menunggu untuk pengambilan kolej anda pada Julai atau September, adalah sesuai menikmati masa anda dengan keluarga dan rakan-rakan. Jika anda merancang untuk berehat setahun atau dua tahun, maka anda juga mungkin mula bekerja, sekurang-kurangnya separuh masa oleh itu anda tidak akan membazir beras.

5. Bercuti

Perkataan yang semua orang suka. Bercuti! Siapa yang tak mahu? Alami perbezaan budaya di dunia pasti membuka mata dan mungkin mencetus minat anda dalam apa yang anda mahu lakukan pada masa depan, tetapi pastikan anda melakukan perakra ini dalam bajet ibu bapa anda, atau anda jika anda mempunyai pendapatan dan simpanan. Perjalanan bersama kawan-kawan anda akan menjadi seronok juga, tetapi pastikan anda mempunyai lesen memandu jika anda memandu okay!

6. Membantu di rumah

Membantu keluarga di rumah akan menjadikan kehidupan ibu bapa anda lebih mudah, ini adalah berbeza daripada berehat sahaja di rumah kerana membantu ibu bapa bermakna anda melakukan kerja-kerja rumah dan jika ibu bapa anda mempunyai sebuah syarikat atau perniagaan mereka sendiri maka meringankan beban mereka. Sama ada syarikat percetakan, kedai, sebuah syarikat pengiklanan atau apa sahaja, membantu mereka adalah apa yang perlu dilakukan oleh anak-anak, sebaik sahaja anda telah membuat keputusan yang anda mahu untuk belajar atau bekerja adalah terpulang kepada anda, tetapi utamakan keluarga.

7. Belajar sesuatu yang baru

Mempelajari sesuatu yang menarik minat anda dan menjadikannya sebagai hobi anda adalah cara yang baik untuk meluangkan masa anda. Anda boleh belajar bahasa baru, sukan baru, belajar bagaimana untuk membakar dan lihat bagaimana anda boleh membangunkan kemahiran ini untuk mendapatkan anda pengalaman dan mungkin beberapa hobi juga boleh memberi anda wang, seperti video YouTube, siaran langsung untuk permainan video seperti Twitch, dan juga menyertai pertandingan boleh memberi anda sesuatu!

8. Buat kawan baru

Pergaulan adalah cara terbaik untuk membuat kawan-kawan baru, anda boleh menyertai acara atau pergi pada perlumbaan kumpulan di taman air atau taman bertema, walaupun dengan hobi baru anda mendapati anda terikat untuk membuat kawan baru. Lambat laun anda akan mendapat teman baru tetapi anda tidak perlu kehilangan kawan-kawan lama anda, gunakan masa ini untuk mengejar dengan teman-teman lama dan mengenali yang baru, anda tidak akan mahu menjadi bahawa seorang yang tidak bersosial.

9. Kerja amal

Membantu badan kebajikan juga merupakan satu perkara yang anda boleh lakukan; rumah orang kurang upaya atau rumah anak yatim, anda boleh termasuk menyelamat haiwan dan tempat tinggal sukarela ke dalam senarai anda. Anda juga boleh menjadi sukarelawan di tempat perlindungan haiwan, menderma makanan kepada mereka.

10. Menulis dan membaca

Blogging adalah cara yang baik untuk menulis dan mungkin anda akan menemui bakat anda untuk menulis dan anda boleh merancang untuk menerbitkan sebuah buku pada masa hadapan? Membaca adalah satu lagi cara yang baik untuk meningkatkan pengetahuan anda dan membaca untuk keseronokan, tidak hanya pengajian, anda akhirnya akan mencari sesuatu yang anda benar-benar anda minat dan anda boleh melabur dalam pengetahuan itu.

Akhir kata, kami harap ini membantu anda berfikir tentang masa depan anda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top