Seorang Lelaki Iraq Menyelamatkan Ratusan Orang Dengan Mengorbankan Dirinya - The Coverage Edisi BM
Berita

Seorang Lelaki Iraq Menyelamatkan Ratusan Orang Dengan Mengorbankan Dirinya

Seorang lelaki Iraq telah berjaya memberhentikan seorang pengebom berani mati dari Negara Islam Iraq dan Al-Sham daripada sampai sasaran beliau. Tindakan berani beliau telah menyelamatkan ramai orang.

Menurut aktivis Iraq, lelaki itu telah dikenal pasti sebagai Najih Shaker Al-Baldwai, seorang penduduk tempatan Balad. Beliau menggunakan badan beliau untuk menghentikan pengganas daripada memasuki kuil sebelum bom vest diletupkan, membunuh mereka berdua dalam proses itu.

Sebagai satu peringatan, umat Islam adalah sasaran utama ‘extremist’ Islam dan kekejaman mereka, seorang lelaki Muslim Iraqui dikreditkan kerana telah menyelamatkan nyawa beratus-ratus warga senegara dengan keberanian beliau dan pengorbanan diri.

Negara Islam ‘Suicide Bomber’ itu bertujuan untuk mengebom kuil Mohammead Sayyed di bandar Balad City, bagaimanapun, Al-Baldwai merebahkan diri ke atas pengebom. Letupan itu membunuh 37 yang lain dan mencederakan sehingga 70 orang, tetapi jika dia tidak melakukan aksi itu maka ratusan dianggarkan akan meninggal dunia.

 

Berita petikan dari tahun 2016.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top