SINGAPURA: Wanita Warga Singapura Berlancong di Korea Selatan, Ditipu Oleh 'Oppa'nya Yang Telah Mencuri SGD$3,750 Darinya - The Coverage Edisi BM
Berita

SINGAPURA: Wanita Warga Singapura Berlancong di Korea Selatan, Ditipu Oleh ‘Oppa’nya Yang Telah Mencuri SGD$3,750 Darinya

Bagi ramai yang diantara kita, ianya memang sebuah mimpi untuk ber-dating dengan seorang lelaki warga Korea, lebih-lebih lagi jika dia mempunyai paras rupa yang sedikit comel. (Comel atau handsome, itu adalah citarasa tersendiri.) Bagi pengguna Facebook Adebelle Luna Lee, dia telah ditipu oleh seorang lelaki warga Korea yang mempunyai jumlah pinjaman yang terlalu tinggi. Dia bukan sahaja meminjam duit daripada rakan-rakannya sendiri, tetapi sanggup untuk menipu ‘teman wanita’nya dan mencuri duit belanja wanita itu untuk digunakan semasa berlancong di Korea. Apalah yang terjadi dengan dunia ini…

Pengguna Facebook warga Singapura ini telah membuat sebuah pos Facebook yang menceritakan tentang oppa-nya yang bernama Kwan Soon Ho, atau dikenali sebagai Taylor. Berikut adalah pos Facebook yang telah dibuat oleh Adebelle.

Berikut adalah kenyataan Adebelle,

Saya mempunyai cerita yang menarik untuk memberitahu anda semua di sini. Ada seorang pemuda warga Korea yang bernama Kwan Soon Ho, Taylor (nama Kristiannya) adalah “Wanted Man” di Korea Selatan sekarang.

Kedua-dua Pegawai Polis Korea dan Pegawai Kerajaan Imigresen sedang mencari dia kerana dia tinggalkan dan mahu melepaskan tenteranya di Korea (dan di Korea, melarikan diri dari tentera adalah satu kesilapan yang besar seperti di SG) dan ingin meninggalkan negaranya. Ketika saya berada di kampung halamannya di Incheon, Korea Selatan, dia juga merompak saya dan mencuri wang tunai bernilai 3,000,000 won (SGD$3,750, ~RM11641) dari dompet saya dan pada masa kini, telah menghilangkan diri.

Di SG, dia telah meminjam wand sebanyak SGD$10,000 ke atas kerana dia berbohong kepada saya, dia mengata dia perlu menjalani pembedahan jantung dan hati, dan dia juga memberitahu saya dia perlu membayar balik beberapa hutang dan kembalikan wang untuk rakan-rakan Koreanya. Saya telah memeriksa dengan mereka, dan mereka beritahu saya yang tidak satu sen pun Kwan Soon Ho telah bayarkan balik.

Mereka membuat laporan polis terhadapnya di Korea juga.

Tahu tak? Saya tidak boleh bercakap dan memahami bahasa Korea dengan baik di negara ini, dan ibu bapa Kwan Soon Ho adalah orang yang membawa saya ke stesen meminta saya untuk membuat laporan polis dan menuntut peguam Korea terhadap anak mereka sendiri. Ibu bapa pun membelikan saya makanan, membawa saya tinggal di apartmen keluarga Korea mereka.

P / S. Malah di Incheon, kampung halamannya sendiri, tidak ada orang yang menyukainya di sana. Dia tidak mempunyai kawan di Incheon kerana dia berhutang hampir semua orang kawan hutang hutang dan dia mempunyai banyak bank, hutang kad kredit perlu dibayar. Dia berhutang jumlah keseluruhan kira-kira 200,000,000 won (~RM746,467) di Korea. Dan sekarang dia  telah mencuri 3,000,000 won dari saya. Sekiranya ada yang melihatnya di Korea, Singapura atau di mana-mana sahaja, sila hubungi dan melaporkan kepada pegawai polis Korea dan pegawai imigresen dengan segera di +82 032-363-6802 atau +82 032-541-3863.

Bantu saya kongsikan kisah ini dengan orang lain. Terima kasih.

Jadi apabila berkenalan dengan sesiapa di internet, berhati-hati ye? Takut nanti terkena dengan penipu seperti dia ini.

(Sumber: Facebook)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top