UMNO Paling Sayang Dengan Orang Cina - The Coverage Edisi BM
Berita

UMNO Paling Sayang Dengan Orang Cina

Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa menegaskan hari ini bahawa parti nasionalis Melayu Umna paling suka dengan etnik Cina.

Untuk menyokong dakwaannya, beliau berkata, rakyat Malaysia Cina dibenarkan untuk mengamalkan budaya mereka sendiri di sini dengan “berkat” Umno, portal berita Malaysiakini melaporkan.

“Orang-orang yang paling suka Cina adalah Melayu Umno.

“Antara perkara yang akan merosakkan kaum Cina di Malaysia adalah DAP,” Annuar dipetik berkata dalam Shah Alam, di mana beliau telah memberikan anugerah untuk pertandingan menulis esei mengutuk Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, yang didakwa sebagai seseorang yang mengutamakan perkauman.

Ahli Parlimen Keterah juga dilaporkan menunjukkan bahawa etnik Cina mendapati lebih kebebasan di Malaysia daripada rakan-rakan mereka di Indonesia dan Thailand, yang membolehkan mereka untuk berkembang.

“Nama-nama Cina, budaya Cina, sekolah Cina, semua diberi mandat kepadanya. Siapakah yang memberi berkat? Umno yang memberi berkat,” beliau berkata.

Menurut laporan itu, Annuar berkata kaum Cina masih “menguasai ekonomi”, tetapi orang Melayu tidak kisah atau berasa cemburu atau marah kerana Umno sebagai parti orang Islam mengamalkan prinsip-prinsip Islam yang termasuk penerimaan kaum lain.

Beliau kemudiannya dilaporkan berkata bahawa kestabilan yang sedia ada dan struktur sosial akan kecewa jika DAP mengambil alih kuasa persekutuan, dan bahawa etnik Cina akan menjadi yang pertama untuk membayar harga.

“Apabila negara berada dalam keadaan huru-hara, orang Cina akan menjadi yang pertama untuk menderita,” Annuar dipetik berkata.

Beliau juga dilaporkan berkata bahawa Umno perlu mengubah persepsi orang ramai bahawa itu adalah bersifat perkauman, dan kepada ahli-ahli untuk bermula dengan tidak mengatakan perkara yang menyakitkan hati orang bukan Melayu dan tidak memperkecilkan ahli-ahli gabungan Barisan Nasional yang lain seperti MCA dan MIC.

Hmm, boleh kot.

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top