KJ Mengajak Jabatan Agama Untuk Membantu Golongan Miskin Daripada Menangkap Orang Yang Tidak Puasa! - The Coverage Edisi BM
Berita

KJ Mengajak Jabatan Agama Untuk Membantu Golongan Miskin Daripada Menangkap Orang Yang Tidak Puasa!

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin menggesa jabatan-jabatab agama untuk menggunakan sumber maklumat mereka untuk membantu golongan miskin dan bukannya menangkap mereka yang meninggalkan puasa pada bulan Ramadan.

Di Twitterjaya, Khairy menyuarakan mengenai isu kontroversi kepolisan agama, mengatakan bahawa ia adalah satu keutamaan yang lebih besar untuk membantu mereka yang memerlukan daripada menguatkuasakan kewajipan agama, seperti menangkap orang yang meninggalkan puasa. Seperti yang ditetapkan oleh JAIM, mereka telah merancang untuk membuat operasi harian untuk menangkap orang yang meninggalkan puasa mereka.

 

“Daripada Jabatan agama membelanjakan wang untuk orang penguatkuasaan mencari orang yang ponteng puasa, lebih baik mereka menggunakan sumber untuk membantu mereka yang memerlukan pertolongan dan berbuat baik,” katanya di Twitter.

“Dari segi keutamaan, ianya lebih penting untuk kita membantu golongan yang memerlukan daripada menguatkuasakan kewajipan aspek agama yang peribadi. Tidak perlu memaksa,” katanya dalam tweet yang bersambungan.

Khairy, juga Ketua Pemuda Umno, dengan senangnya menimbulkan kekecohan apabila rakyat Malaysia bertindak balas kepada tweet yang telah pun di-retweet beberapa ratus kali dalam masa dua jam.

Seorang pengguna Twitter telah mencadangkan kepada Khairy bahawa ia adalah wajib bagi jabatan agama untuk menangkap orang yang tidak berpuasa kerana puasa pada bulan Ramadhan adalah salah satu daripada lima rukun Islam.

Menteri itu menjawab dengan berkata: “Ia adalah wajib untuk anda untuk mematuhi lima rukun. Ianya tidak wajib bagi orang-orang untuk menangkap mereka yang tidak melakukannya.”

KJ memang mantap! Saya setuju dengan pendapat dan jawapan Khairy di sini.

Di bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997, umat Islam ditangkap makan, minum, atau merokok secara terbuka semasa di Ramadhan boleh dikenakan denda maksimum RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya. Terdapat ramai kawan-kawan saya di luar Malaysia merasakan Islam adalah agama yang teruk disebabkan oleh ini.

Walaupun begitu, ramai yang suruh Khairy untuk bertindak daripada bercakap atau menggunakan Twitter, tetapi Khairy telah mengatakan yang ianya bukanlah perkara yang mudah disebabkan oleh beberapa sebab.

“Saya boleh berbincang dengan (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) Jamil Khir tentang Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan Jawi (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan), tetapi anda harus ingat bahawa jabatan-jabatan lain yang menjalankan kejatuhan penguatkuasaan di bawah bidang kuasa negeri. Jadi ia bukan satu perkara yang mudah ‘tidak bercakap, hanya melakukan. Agama adalah urusan negeri. Banyak negeri jabatan agama adalah di bawah Raja-Raja. Oleh itu, satu cara untuk melakukannya adalah dengan menggalakkan perdebatan awam. Jika jangkaan masyarakat berubah, ergo tekanan pada jabatan agama.”

Khairy juga menulis tweet, dalam pemerhatiannya, ianya terdapat terlalu banyak majlis “berbuka puasa” awam, padahal Ramadhan itu seharusnya dijadikan sebagai masa untuk “renungan diri”.

Ahli Parlimen Rembau berkata jadual ahli politik telah menjadi padat dengan majlis “berbuka puasa”, lalu tiada masa untuk berfikir.

“Sebagai ahli politik, saya sedar akan kewajipan ini. Dan saya melakukannya. Tidak bermakna saya tidak berfikir tentangnya,” kata Khairy Jamaluddin.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top