Mungkin Saya Tidak Mengenali Cinta, Tetapi Saya Mengenalimu - The Coverage Edisi BM
Gaya Hidup

Mungkin Saya Tidak Mengenali Cinta, Tetapi Saya Mengenalimu

Saya selalu ingin mengetahui apa yang membuatkan seseorang bersemangat dan optimis tentang mendapatkan perasaan terhadap seseorang.

Perkara ini yang dipanggil “cinta”, sentiasa dibandingkan dengan “cita-cita” dan “kejayaan”. Walaupun, mungkin ini datang dari cara kita dibesarkan.

Ia tidak pernah menjadi objek konkrit yang kita dapat mengamati. Ada yang mengatakan ia adalah hubungan yang tidak dapat dijelaskan yang anda mempunyai dengan orang yang lain, dengan harapan yang mereka akan membalas perasaan itu.

Ia berisiko. Banyak orang yang akan mengambil risiko untuk cinta kerana ia tampak hebat jika berjaya, dan mungkin, kemungkinan kehebatannya akan hinggap kita, tetapi begitu susah untuk ditangkap.

“Untuk melihat adalah untuk mempercayai” boleh menjadi sebab mengapa saya gagal meletakkan kepercayaan saya pada konsep ini. Kenapa saya berjuang untuk memanjakan perasaan yang luar biasa diberi oleh cinta. Mengapa saya enggan membiarkannya memasuki kehidupan duniawi saya.

Saya tidak tahu apakah itu cinta.

Mungkin saya tidak bersedia untuk itu.

Tetapi selepas anda, inilah yang saya pasti.

Banyak kali cemburu, sengatan kebencian dan atau tanda-tanda penyangkalan hadir apabila saya melihat anda bercakap dengan lelaki lain.

Sentiasa terasa untuk melakukan sesuatu untuk anda yang mungkin boleh menjadikan anda lebih bahagia, walaupun perkara mudah seperti membawa beberapa buah. Atau menghantar mesej teks yang kelakar.

Saya benci untuk mengakuinya, menunggu balas mesej anda menjadi rutin harian, walaupun anda kadang-kadang tidak melakukannya.

Saya telah meneroka aktiviti-aktiviti yang lain dan lebih banyak supaya saya tidak memikirkanmu.

Percayalah, wajahmu akan terpapar dalam minda saya setiap dua minit. Ianya adalah kejadian paling menjengkelkan namun menyenangkan. Entah bagaimana saya sentiasa terbaring di tengah-tengah bilik saya apabila awak tidak dapat datang berjumpa saya.

Setiap kali anda bertanya kepada saya soalan, heck, setiap kali anda mengatakan sesuatu kepada saya, hati saya terbang ke awangan, hanya untuk dibawa balik ke Bumi apabila anda pergi.

Menatap anda dari seberang meja adalah begitu hebat bagi saya. Bilakah orang dapat menyaksikan kecantikan, kecanggihan dan kefasihan sedemikian dengan serentak?
Anda hadir dalam mimpi tidur saya, sama ada di tidur petang saya atau tidur malam yang berpanjangan.

Saya bersyukur, kerana awak. Anda sentiasa menghilangkan beban saya, menjadikan hari saya sedikit baik. Anda hanya perlu bernafas.

Saya tidak tahu cinta apa. Tetapi saya telah menyedari bahawa ianya bermanfaat untuk belajar mengenainya. Bahawa ia berbaloi untuk mempercayainya.

Sekiranya ada satu perkara yang bernilai untuk saya mencuba, menunggu dan percaya, itu adalah cinta. Ia membuka hati anda dan mengisi dengan kebaikan. Untuk menjaga seseorang yang memerlukan, bertindak daripada kebaikan, dan sebab yang tidak mementingkan diri sendiri untuk manusia yang lain.

Saya mungkin tidak pernah tahu apa sebenarnya maksud cinta, tetapi saya boleh mngatakan yang saya mencintai awak.

(Inspirasi: Thought Catalog)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top