Kepada Gadis-Gadis Yang Sentiasa Kisah Tentang Orang Lain, Anda Perlukan Rehat - The Coverage Edisi BM
Hubungan

Kepada Gadis-Gadis Yang Sentiasa Kisah Tentang Orang Lain, Anda Perlukan Rehat

Apakah maksudnya bila kita “terlalu kisah”?

Saya pun sering kali bergelut dengan isu ini. Teman teman saya sendiri pun sering menegur saya kerana saya melabur terlalu banyak masa ke dalam mereka yang tidak patut. Mungkin itu cara mereka untuk memberitahu saya dengan lembut bahawa saya ini terlalu baik, terlalu beremosi dan selalu melayan perasaan. Tetapi ia melebihi itu juga.

Mereka juga memberitahu bahawa saya seringkali mengejar hubungan yang lepas dan saya menyerahkan hati dan kasih pada lelaki lelaki yang tidak layak dan saya terlalu mudah memaafkan mereka dan selalu bersedia untuk membantu mereka yang tidak akan melakukan sebegitu untuk diri saya sendiri. Tetapi saya tidak pernah terfikir sebegitu sekali tentang tindakan dan pemikiran ku.

Saya cuma melakukan apa yang saya rasa betul sahaja, bukan kerana saya bangga atau ingin menjadi kawan baik semua, teman wanita terbaik, anak terbaik atau bekas teman wanita terbaik.

Saya tidak bangga dengan ini atau melangkah dengan penuh keyakinan.

Saya hanya ingin hidup seperti diri saya sendiri – tidak sombong atau malu atau menyedihkan atau luar biasa – saya ingin menyayangi manusia dengan cara saya sendiri. Kerana saya lakukan. Kerana saya perlu.

Sentiasa ingin menyelamatkan burung-burung burung yang mati yang telah jatuh dari sarang mereka, selalu membasahi succulents saya, selalu melakukan hal-hal bodoh untuk budak lelaki seperti membeli makan malam dan pakaian mereka dan mengatasi mereka dengan kasih sayang mereka mungkin tidak perlu. Ia datang secara semulajadi, keinginan untuk membetulkan, perlunya menjaga, cinta yang tidak sukar untuk saya bagi orang-orang dalam hidup saya. Dan kebanyakan masa ini sangat bagus, tapi kadang-kadang ini merasakan seperti beban sendiri.

 

Inilah mengapa gadis-gadis yang sentiasa menyayangi semua orang memerlukan rehat yang sepenuhnya.

Jika tiada siapa yang menyayangi anda, anda memerlukan rehat yang sepenuhnya. Anda layak untuk berehat, kerana anda sering peduli tentang insan yang lain.

(Inspirasi: Thought Catalog)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top