Malaysia : Lagi Telefon Bimbit Terbakar Ketika Sedang Di Cas - The Coverage Edisi BM
Berita

Malaysia : Lagi Telefon Bimbit Terbakar Ketika Sedang Di Cas

Imej Kredit: Pexels

Selepas kejadian tidak diingini yang sama berlaku melibatkan telefon bimbit berlaku pada bulan lepas. Terbaru, satu telefon bimbit meletup ketika dipasang pengecas.

Kejadian itu berlaku di rumah seorang wartawan hiburan, Tengku Khalidah Tengku Bidin, yang terkejut apabila anak perempuannya menjerit: “Mama, api, api”

Telefon 1

Memetik New Straits Times, dalam keterangan di Facebook yang telah ditulis, Tengku Khalidah berkata anak perempuannya telah mengecas telefon setengah jam lebih awal sebelum dibakar, bagaimanapun, tidak menyebabkan apa-apa kecederaan.

“Saya berada di dapur dan terkejut apabila anak perempuan saya menjerit dari bilik tidur saya. Telefon terbakar berasap. Nasib baik, tiada siapa yang memegang telefon ketika berlaku.

“Saya sentiasa mengingatkan anak saya supaya tidak menggunakan telefon semasa ketika sedang dicas,” katanya.

Tengku Khalidah berkata, setahun yang lalu diganti bateri dengan satu penjual dikatakan bateri ori.

Beliau mengingatkan pengguna telefon bimbit untuk mendidik anak-anak mereka mengenai pengendalian peranti elektronik.

“Tidak kira sama ada atau tidak peranti atau sebahagian adalah ori. Jika tiba masa untuk meletupkan, akan berlaku juga dan jadikan kejadian ini sebagai satu pengajaran dan sentiasa menasihati anak-anak (kira-kira pengendalian peranti elektronik).

“Kawan saya mencadangkan bahawa cara yang paling selamat untuk mengecas telefon adalah untuk meletakkan peranti pada sekeping kayu dan pada jarak yang selamat dari mana-mana barang yang mudah terbakar. Telefon terbakar, beritahu mereka untuk mematikan suis utama, “katanya.

Perkongsian di facebook itu telah mendapat lebih daripada 17,000 reaksi dan dikongsi lebih 27,000 kali dan menarik kritikan daripada netizen. Bagaimanapun Tengku Khalidah menutup perkongsian itu selepas menerima komen-komen negatif.

“Saya kecewa kerana niat saya adalah untuk berkongsi pengalaman malang saya dan untuk menunjukkan betapa pentingnya untuk berhati-hati apabila menggunakan telefon mudah alih tetapi mereka memperkecilkan saya,” katanya.

Bulan lepas seorang isteri anggota polis terkena renjatan elektrik ketika sedang membuat panggilan pada telefon bimbitnya yang sedang dicas di rumah mereka di Taman Desa Baiduri, Cheras.

Dalam satu lagi kejadian yang sama bulan lepas, seorang lelaki berusia 28 tahun di Yan, Kedah cedera di muka, dada dan tangan kanan apabila telefon bimbitnya atas pertuduhan meletup ketika dia cuba untuk menjawab panggilan masuk.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

Loading...
To Top