News

Bahaya China Di Laut Cina Selatan : Kehadiran Tentera Laut A.S Perlu Dikekang Sebelum Terlambat

Bahaya China di Laut Cina Selatan

Bermula 2013 sehingga 2016, landskap samudera Laut Cina Selatan telah berubah secara drastik. Dari utara perairan Spratlys sehingga ke selatan kepulauan Paracels, dasar laut dikorek untuk pendalaman, banyak pulau buatan telah dibangunkan untuk pembangunan ketenteraan dan peluasan wilayah.

Kerosakan latar semulajadi dan pencerobohan kawasan ini sepadan dengan satu kes dahulu yang dibawa Filipina terhadap China pada Januari 2013 di Mahkamah Timbang Tara Tetap (PCA) di bawah Lampiran VII Konvensyen Petubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Mengenai Undang-undang Laut (UNCLOS). Tiga tahun kemudian, PCA didapati sangat berpihak kepada Filipina.

Walaupun sentimen orang awam reda selepas kemenangan itu, ketegangan terus membuak-buak di bawah permukaan. Untuk negeri pesisir Laut China Selatan, tiga rangkaian pembangunan sejak beberapa tahun lalu khususnya telah mengubah persepsi dan masyarakat. Pertama, skala dan sifat intimidasi oleh aset China di laut. Kedua, skala dan intimidasi aset China di udara. Ketiga, kempen siber yang telah lama berjalan; dan minat yang semakin meningkat kuasa besar dalam pertikaian terhadap latar belakang hubungan A.S.-China.

Ketegangan yang mengelilingi sumber tenaga di Laut China Selatan telah didokumentasikan dengan jelas. Tetapi ia adalah gabungan taktikal gangguan di laut dan di udara yang sangat tidak stabil. Pada tahun 2014, perselisihan antara Vietnam dan China mengenai pelantar minyak di Kepulauan Paracel bukan sahaja meningkat kepada perlanggaran dan rempuhan di laut tetapi Hanoi juga melaporkan mobilisasi China “berpuluh-puluh kapal terbang.”

Di Malaysia, pada tahun 2021, 16 pesawat Tentera Udara Tentera Pembebasan Rakyat (PLAAF) terbang dalam formasi taktikal sejauh 60 batu nautika dari pantai Sarawak. Malaysia terpaksa berebut jetnya selepas percubaan gagal untuk berkomunikasi dengan pesawat China. Kejadian ini berlaku pada 31 Mei, ulang tahun ke-47 Malaysia-China perhubungan dan sehari sebelum ulang tahun ke-63 Tentera Udara Diraja Malaysia.

Secara kebetulan, raming daripada F/B Gem-Ver berlaku pada 9 Jun 2019, sempena ulang tahun ke-44 hubungan diplomatik antara Filipina dan China. Dalam masa terdekat, bahaya yang lebih besar untuk peningkatan unjuran udara oleh China ke atas Laut China Selatan menjadi lebih berkemungkinan oleh pembinaan ketenteraan China yang meluas merentasi Paracels dan Spratlys.

Satu hal yang kurang dibincangkan tetapi tetap membimbangkan ialah kempen siber berkaitan Laut China Selatan yang telah berlangsung selama hampir dua dekad, sebahagian besarnya melalui pelakon ancaman berterusan maju (APT) yang canggih.

Pelanggaran yang pada mulanya tertumpu pada pengumpulan maklumat mengenai kepentingan minyak dan gas telah berkembang sepanjang tahun ke dalam latihan yang lebih komprehensif menyasarkan individu utama dan agensi domestik di Tenggara negara penuntut Asia serta Sekretariat ASEAN.

Kumpulan APT ini, dipercayai berpangkalan di China (APT 30, Naikon, Spring Dragon) dan Vietnam (APT 32, Ocean Lotus), telah menambang kerajaan secara berterusan, komersil, dan sasaran media untuk maklumat politik, ekonomi dan ketenteraan utama, kadangkala terbukti aktif terutamanya semasa mesyuarat Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN).

Laporan ThreatConnect pada 2014 menunjukkan bahawa pelaku APT yang menyasarkan Asia Tenggara adalah “kemungkinan langsung hasil operasi kepentingan kerajaan Republik Rakyat China (RRC) untuk mendapatkan risikan berkaitan dengan pertikaian berbilang negara yang berakar umbi yang sedang berlaku di rantau Laut China Selatan.”

Tumpuan Laut China Selatan bergema dalam laporan lain yang dikeluarkan oleh F-Secure dua tahun kemudian yang mendedahkan sasaran untuk menjadi “organisasi kerajaan dan swasta yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam pertikaian wilayah antarabangsa yang berpusat di Laut China Selatan.

Walaupun operasi siber ini nampaknya memuncak antara 2013 dan 2016, sebenarnya APT telah kekal aktif di bawah radar semata-mata untuk mengubah taktik, teknik dan prosedur. Pada 2020, Check Point Research memerhatikan bahawa kumpulan ancaman Naikon terus mensasarkan beberapa kerajaan di Asia Tenggara iaitu Brunei, Indonesia, Filipina, Thailand, dan Vietnam, dengan melanggar satu untuk mencuba dan menjangkiti yang lain. Sudah tentu, ini adalah kejadian yang diketahui. Mungkin ada lagi yang melibatkan pelakon yang berbeza masih belum didedahkan.

Kekerapan Operasi Pelayaran Bebas A.S. (FONOP) yang semakin meningkat di Laut China Selatan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, penjajaran Jabatan Negara A.S. dengan keputusan PCA 2016, dan penyenaraian hitam A.S. syarikat China yang terlibat dalam pembinaan dan ketenteraan tiruan semakin menyemarakkan Gerakan operasi siber China.

Kepulauan di Laut China Selatan mungkin dialu-alukan secara peribadi oleh pihak yang menuntut di Asia Tenggara, tetapi maklum balas orang ramai kekal tidak berubah dan berdiam diri. Malah, apabila Tentera Laut A.S. menghantar kapal berhampiran dengan konflik West Capella yang melibatkan kapal China, Malaysia, dan Vietnam buat seketika pada April dan Mei 2020, kapal asing Malaysia ketika itu.

Menteri Luar ketika itu, Hishammuddin Hussein, hanya dipanggil untuk mengelakkan “kejadian yang tidak disengajakan dan tidak disengajakan di perairan ini.” Dia juga memberi amaran “kehadiran kapal perang dan kapal di Laut China Selatan.”

Kehadiran Tentera Laut A.S. mungkin dimaksudkan sebagai tanda sokongan kepada negara Asia Tenggara dan mesej pencegahan untuk pencerobohan China di Laut China Selatan, tetapi niat kadangkala tidak menghalalkan cara. Ancaman risikan ini adalah agenda merbahaya yang perlu dikekang sebelum terlambat.

3 Comments

3 Comments

 1. https://israel-lady.co.il/

  May 16, 2022 at 5:46 am

  Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other writers and use a little something from other sites.

 2. Jacob Lewis

  May 17, 2022 at 4:00 am

  Hi,
  Are you still in business?
  I found a few errors on your site.
  Would you like me to send over a screenshot of those errors?

 3. Janina Deleon

  May 18, 2022 at 11:18 am

  Hi, my name is Janina from TopDataList.com

  We are ceasing operations on TopDataList.com and have made our leads available at a discounted price.

  Visit us on TopDataList.com
  Regards,
  Janina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Most Popular

To Top