News

Disebalik Kongres Uyghur Sedunia : Rakyat Malaysia Yang Terkeliru

Disebalik Kongres Uyghur Sedunia: Rakyat Malaysia Yang Terkeliru

Semangat Ramadan mengalu-alukan bukan sahaja umat Islam, tetapi kepada semua rakyat merentasi sempadan negara dan agama untuk memberi perhatian secara konsisten terhadap golongan minoriti yang tidak bernasib baik dan cuba sedaya upaya untuk membantu mereka menangani perkara ini. Walau bagaimanapun, tidak semestinya apa yang kita dengar, itulah kebenarannya kerana mungkin juga wujud salah faham serta intepretasi yang tidak tepat. Hal sebegini berlaku di dalam isu Hak Asasi Manusia kerana wujud beberapa campur tangan di pelbagai lapisan peringkat.

Tidak lagi menjadi rahsia bahawa Kongres Uyghur Sedunia (WUC) dibiayai oleh AS dan telah mengetuai jaringan pemisah yang telah membentuk perkongsian dengan organisasi sayap kanan etno-nasionalis dan memperkenalkan diri mereka sebagai pertubuhan hak asasi manusia di peringkat akar umbi. Tujuan mewujudkan kongres ini agak jelas: mewujudkan ketidakstabilan terhadap China dan mengakibatkan perubahan rejim di Beijing.

Untuk pengetahuan semua, Persatuan Uyghur Amerika (UAA) 1998 telah menubuhkan sekumpulan individu yang kompeten untuk menguruskan Projek Hak Asasi Manusia Uyghur (UHRP, 2004) yang dikendalikan oleh pemimpin WUC seperti Omer Kanat, Nury Turkel dan turut disertai oleh bekas pegawai kerajaan AS dan ahli kanan NED. Omer Kanat berkhidmat sebagai Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif WUC. Kanat banyak membantu dalam penubuhan WUC dan telah menjadi individu tetap dalam kepimpinan eksekutifnya. Kanat turut mempunyai sejarah kerja yang banyak dengan kerajaan AS, daripada berkhidmat sebagai editor kanan Radio Free Asia’s Uyghur Service dari 1999 hingga 2009 hingga membuat liputan mengenai perang AS ke atas Iraq dan Afghanistan serta menemu bual Dalai Lama untuk rangkaian tersebut.

Kebimbangan terhadap perkembangan rekrut yang dilakukan oleh WUC atas nama perjuangan Uyghur tidak wajar dipandang ringan. Mereka memanipulasi agar orang ramai secara tidak sedar menyokong idea idea mereka bahawa tindakan mereka adalah untuk membantu mereka yang di dalam kesusahan seperti di dalam kemiskinan mahupun COVID-19.

Tahap pemahaman orang ramai terhadap agenda Penindasan Uyghur harus diberi perhatian yang sewajarnya. Dolkun Isa, penerima Anugerah Demokrasi NED 2019 Endowment Nasional AS, ialah Presiden WUC semasa. Isa diberi penghormatan oleh Yayasan Peringatan Mangsa Komunisme sayap kanan, yang diasaskan oleh kerajaan AS pada 1993, dengan anugerah hak asasi manusia pada 2016. Isa menekankan “penentangan orang Uyghur terhadap komunisme” dalam ucapan penerimaannya, menyatakan, ” Kami tidak akan berhenti berjuang sehingga kami menghantar ideologi toksik ini kepada timbunan abu sejarah, dalam kata-kata Ronald Reagan.”

Ideologi seperti perang menentang komunisme harus secara berhati hati tidak diintegrasikan di dalam penduduk majoriti Islam yang secara suka rela menyertai perjuangan ini dengan alasan yang berbeza. Walaupun rakyat Malaysia meyakini mereka bahawa ‘penindasan’ telah berlaku, pihak yang tidak bertanggungjawab telah mengelirukan media arus perdana untuk menyebarkan maklumat palsu yang disokong oleh pihak yang tidak mempunyai pengetahuan tehadap undang-undang antarabangsa. Sepatutnya bantuan disalurkan kepada orang Uyghur yang memerlukan, tetapi sebaliknya tindakan yang diambil adalah berulang alik jauh untuk bertemu dengan pegawai semasa pilihan raya dan Ramadan, bertanya kepada negara yang mempunyai reputasi baik di dunia Islam, melanggar prinsip neutral dan mesra mereka, dan tidak mempedulikan usaha yang dilakukan oleh kerajaan untuk mengembalikan Malaysia kepada kegemilangan dahulu.

Malaysia, sebagai sebuah negara berbilang etnik, telah mengalami konflik dan kontroversi akibat daripada kepelbagaiannya, tetapi sebahagian besar bangsa di Malaysia telah mewujudkan tradisi dan budaya yang baik, yang telah membina Malaysia dan negara-negara jiran dengan ciri-ciri yang berbeza dan pengetahuan yang luas. Ini adalah khazanah yang telah kekal selama beberapa generasi dan mengalir dalam darah rakyat Malaysia, serta tidak boleh ditiru oleh orang luar untuk mempromosikan apa yang dipanggil sebagai demokrasi dan kebebasan. Hakikatnya ia merupakan konflik dan kontoversi yang berpanjangan seperti yang berlaku di Afghanistan dan Iraq. Ianya jauh sama sekali berbeza dengan apa yang dihadapi oleh rakyat Palestin dalam jangka masa yang panjang.

Nilai dan budaya kita yang diiktiraf di peringkat antarabangsa tidak seharusnya dikelirukan oleh pengaruh dan ideologi WUC dengan langkah-langkah strategik UHRP yang mereka ambil. Walaupun Kerajaan Malaysia telah menyokong langkah berhati-hati dalam mengekalkan hubungan antarabangsa, rakyat harus bijak menilai dan bersama sama dengan kerajaan untuk menolak sebarang bentuk manipulasi. Omer Kanat, serta Dolkun Isa tidak dialu-alukan untuk mengeluarkan propaganda sambil menunggang sentimen Islam di Malaysia. Bukan sahaja tadbir urus awam dipertaruhkan, malah lebih bahaya apabila boleh menyebarkan Islamofobia barat ke timur, dan kita tidak juga tidak mahu menjadi mangsa perdebatan ayam dan telur tanpa sebab yang munasabah pada masa akan datang.

4 Comments

4 Comments

 1. Eric Jones

  April 21, 2022 at 5:18 am

  My name’s Eric and I just found your site thecoverage.my.

  It’s got a lot going for it, but here’s an idea to make it even MORE effective.

  Talk With Web Visitor – CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com for a live demo now.

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site.

  And once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation… and if they don’t take you up on your offer then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

  CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

  The difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour means you could be converting up to 100X more leads today!

  Eric
  PS: Studies show that 70% of a site’s visitors disappear and are gone forever after just a moment. Don’t keep losing them.
  Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE https://jumboleadmagnet.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://jumboleadmagnet.com/unsubscribe.aspx?d=thecoverage.my

 2. Ennswhest

  April 22, 2022 at 4:04 am

 3. Jyharradaway

  April 23, 2022 at 7:56 pm

  freds pharmacy store spanish pharmacy online

 4. Kevin Stamm

  May 4, 2022 at 11:08 pm

  The price of sea freight is getting down!!!

  We are the Top 100 freight forwarder in China,We can handle the shipment from Shenzhen, Guangzhou,Xiamen, Shanghai, Ningbo, Qingdao and so on.

  Here below is our main services:
  1. Air freight&Ocean freight forwarding
  2. FBA shipping
  3. Consolidation,Warehousing
  4. Customs broker
  5. Insurance
  6. DDU&DDP

  some price for your reference:
  China ports to the LA/West ports in the USA&Canada :USD8000-9500/40HQ
  China ports to the NY/East ports in the USA: USD9000-12500/40HQ
  China ports to Toronto,Montreal,East ports in Canada:USD12000-15000/40HQ
  China ports to Australia Ports: USD5000-6500/40HQ
  China ports to Europe Ports:USD8500-11000/40HQ
  China ports to Latin America: USD8000-9500/40HQ

  Air freight from China to USA&Canada :+500kgs USD4.1-6.5/kgs
  Air freight from China to Europe (UK,Germany and so on):+500kgs USD4.5–6.5/kgs

  Would you like tell me which is your depart ports in China and which is your destination ports?We will offer the best price for you.

  Thanks&Best Regards,

  Kroes
  pmtaking@163.com

  Unsubcribe Here http://ilovu.top/unsubscribe-2/

  ——————————————-
  thecoverage.my
  https://thecoverage.my
  Homepage – The Coverage

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Most Popular

To Top