News

Hishammuddin & Khairy Slam UMNO President : Challenges Zahid Hamidi To See Who Got The Numbers

“Mari kita lihat siapa sebenarnya yang mempunyai nombor,” kata Khairy kepada Zahid

Khairy Jamaluddin Abu Bakar menyelar Ahmad Zahid Hamidi, selepas terbocornya surat presiden Umno itu kepada Istana Negara bagi menyokong Presiden PKR Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri.

Khairy yang juga bekas ketua Pemuda Umno yang mencabar Zahid sebagai presiden dalam pemilihan parti lepas berkata, ahli Parlimen Bagan Datuk itu tidak mewakili dirinya dalam usaha memberikan sokongan “kukuh dan meyakinkan” kepada Anwar.

“Saya tidak menyokong Anwar Ibrahim untuk menjadi PM,” tulis menteri sains, teknologi dan inovasi itu di media sosial Instagram miliknya hari ini.

“Jika surat itu benar, saya ingin tegaskan presiden (parti) saya tidak bercakap bagi pihak saya.”

Semalam MalaysiaNow mendedahkan mengenai sepucuk surat yang ditulis Zahid dan bekas perdana menteri Najib Razak kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah sebelum Anwar ke Istana Negara.

Dalam surat yang bertarikh 11 Oktober itu ditujukan kepada Agong, kedua-dua pemimpin “terpalit rasuah” dan “sejumlah ahli Parlimen Umno” mengatakan menyokong Anwar dalam usaha mengambil alih Putrajaya.

Khairy turut menggesa ahli-ahli Parlimen Umno menjelaskan kedudukan mereka selepas pendedahan surat tersebut.

“Mari kita lihat siapa sebenarnya yang mempunyai nombor,” kata Khairy kepada Zahid.

Awal minggu ini, Anwar mendapat perkenan selama 25 minit mengadap Sultan Abdullah di mana presiden PKR itu menyerahkan “dokumen sahih” bagi membuktikan beliau mempunyai sokongan majoriti.

Beberapa jam selepas pertemuan mengadap itu, Istana Negara mengeluarkan kenyataan bahawa pemimpin PKR itu gagal mengemukakan senarai nama ahli Parlimen yang didakwa dimilikinya untuk menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin.

Awal hari ini, MalaysiaNow juga mendedahkan secara berasingan bekas menteri pendidikan Maszlee Malik sebagai ahli Parlimen “tunggal” yang menandatangani akuan berkanun (SD) untuk menyokong Anwar.

READ ALSO  UMNO Supreme Council Decided To Nominate Hishammuddin For DPM Position

Pendedahan ini dijangka akan mengeruhkan lagi hubungannya dengan Presiden Pejuang Dr Mahathir Mohamad selepas Maszlee disingkirkan daripada Kabinet Pakatan Harapan (PH).

Selepas Khairy, Hishammuddin pula serang Zahid secara terbuka

Keretakan Umno semakin ketara apabila seorang lagi ahli Parlimen parti Melayu terbesar itu menyelar tindakan presiden parti yang dilihat sebagai menyokong usaha Anwar Ibrahim untuk menggulingkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin.

Tidak berapa lama selepas Khairy Jamaluddin Abu Bakar mencabar Ahmad Zahid Hamidi, Hishammuddin Hussein pula mempersoalkan tindakan presiden Umno itu menyokong Anwar.

Hishammuddin yang juga bekas naib presiden Umno berkata, Zahid tidak mewakili dirinya dalam mempersembahkan sokongan ahli Parlimen kepada Anwar kepada Istana Negara.

“Saya mahu nyatakan dengan jelas, saya TIDAK sokong Anwar sebagai perdana menteri,” tulis menteri luar itu melalui akaun Twitter @hishammuddinH2O hari ini.

“Saya konsisten – NO ANWAR NO DAP”.

Kenyataan Hishammuddin itu dikeluarkan tidak berapa selepas Khairy yang melontarkan cabaran kepada Zahid sebentar tadi.

“Seperti @DrZahidHamidi sebut sebelum ini, beliau tidak boleh halang ahli Parlimen sokong Anwar.

“Tetapi jika surat yang tular hari ini benar, saya tidak dimaklumkan dan ia BUKAN pendirian saya sebagai ahli Parlimen Umno,” katanya.

Semalam MalaysiaNow mendedahkan mengenai sepucuk surat yang ditulis Zahid dan bekas perdana menteri Najib Razak kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah sebelum Anwar ke Istana Negara.

Dalam surat yang bertarikh 11 Oktober itu ditujukan kepada Agong, kedua-dua pemimpin “terpalit rasuah” dan “sejumlah ahli Parlimen Umno” mengatakan menyokong Anwar dalam usaha mengambil alih Putrajaya.

UMNO Set Condition To Muhyiddin : Remove 4 UMNO Minister That Include Hishammuddin & Khairy From The Cabinet

READ ALSO  1MDB Scandal: Rosmah's Own Daughter Slams Brother Riza Aziz And Najib Family For Alleged Corruption

Source : Malaysia Now

Source : Malaysia Now

...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 − one =

Most Popular

To Top