Stop Paying ‘Pencen Sampai Mati’ For Former YB : Why the Rakyat Have to Bear The Cost of Pension ? - The Pension Should Be Base On Their Time of Services - The Coverage
News

Stop Paying ‘Pencen Sampai Mati’ For Former YB : Why the Rakyat Have to Bear The Cost of Pension ? – The Pension Should Be Base On Their Time of Services

Tidak lama lagi, ahli Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, iaitu Yang Berhormat (YB), yang kalah di pilihan raya akan datang, akan dibayar pencen sehingga akhir hayat mereka.

Untuk meningkatkan akauntabiliti, saya ingin mencadangkan agar sistem pencen kepada Adun dan ahli Parlimen perlu dirombak semula.

Ini kerana pada tahun kebelakangan ini, gaji dan elaun Adun dan Ahli Parlimen sudah dinaikkan dengan kadar yang banyak.

Pada 2015, Parlimen meluluskan Rang Undang-Undang Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan) 2014 di mana gaji bulanan anggota Dewan Rakyat dinaikkan kepada RM16,000 daripada RM11,000, anggota Dewan Negara (RM11,000 daripada RM7,000), Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat (RM22,000 daripada RM16,000) dan Yang Dipertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat (RM31,000 daripada RM20,000).

Bukan itu sahaja, semua DUN di seluruh Malaysia turut meluluskan kenaikan gaji bagi Adun mereka.

Umpamanya, pada tahun yang sama, sidang DUN Pahang meluluskan kenaikan gaji 42 Adun daripada RM4,112 kepada RM11,000 sebulan, berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Di Selangor pula, penyelarasan gaji dilakukan pada 2013 lagi. Gaji menteri besar dinaikkan daripada RM14,175.15 kepada RM29,250; anggota Exco kerajaan negeri dari RM6,109.29 kepada RM20,250; Speaker DUN dari RM6,109.29 kepada RM22,500; Timbalan Speaker dari RM3,327.50 kepada RM15,750 dan Adun dari RM6,000 kepada RM11,250.

Oleh itu, YB yang ada hari ini akan menikmati pencen yang jauh lebih lumayan daripada bekas YB terdahulu. Amat tidak adil sekiranya mereka dapat menikmati pencen pada tempoh yang sama seperti YB-YB terdahulu.

Ini belum diambil kira kesan kepada kos pengurusan negara untuk menampung pencen YB yang menikmati gaji baru ini.

Persoalan yang lebih menarik ialah mengapa rakyat harus menanggung kos pencen bekas YB ini sehingga ke akhir hayat mereka?

Apakah yang rakyat dapat daripada “pelaburan” ini, lebih-lebih lagi jika ada YB-YB yang tidak berkhidmat dengan cemerlang ketika dipilih?

Oleh itu, tempoh pencen YB kini perlu dihadkan mengikut tempoh seseorang wakil rakyat itu berkhidmat.

Contohnya, YB yang berkhidmat hanya sepenggal patut hanya dibayar pencen untuk tempoh yang sama sekiranya ia tewas di pilihanraya umum seterusnya. Pencen harus mengikut tempoh seseorang YB berkhidmat dan bukannya sehingga akhir hayat.

Untuk menikmati pencen yang berpanjangan, YB perlu terus berkhidmat dengan cemerlang untuk mencapai kemenangan demi kemenangan di pilihan raya.

Cadangan ini diharap dapat meringankan beban kos pengurusan negara pada tahun depan yang saban hari semakin berat sehingga terjejasnya peratusan yang dapat diperuntukan untuk pembangunan negara.

Memandangkan YB ini selalu memberitahu rakyat bahawa mereka berpolitik untuk kebaikan negara, maka anggaplah cadangan rombakan semula pencen mereka sebagai satu pengorbanan yang kecil bagi membantu negara mengawal kos pengurusan yang semakin meningkat di masa depan.

Source : FMT

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top